04.05.2017

Oświadczenie Dyrekcji Galerii Północnej dotyczące przyczyn pożaru na dachu obiektu

ZOBACZ WIĘCEJ

Zarządzanie

Zima nie może zaskoczyć zarządcy

W związku z aurą za oknami i opadami śniegu Mariusz Łubiński z firmy ADMUS przybliża kwestie związane z odśnieżaniem nieruchomości i obowiązkach wspólnot/zarządców nieruchomości.

Krzysztof Czekalski dołącza do zespołu Cresa Polska

Krzysztof Czekalski, ekspert z niemal 20-letnim doświadczeniem na rynku nieruchomości, dołączył do Działu Powierzchni Przemysłowych i Magazynowych, obejmując stanowisko dyrektora ds. technicznych.

Nowy dyrektora działów Zarządzania Nieruchomościami w Colliers

Agnieszka Krzekotowska objęła stanowisko dyrektora działów Zarządzania Nieruchomościami oraz Asset Management w Colliers International.

Sukces akcji Przychodzisz - Pomagasz w Posnanii

Przejażdżka sportowym Mercedesem z byłym kapitanem Lecha Poznań, płyty z autografami Young Stars, spotkanie z artystami musicali James Bond i Dirty Dancing – wylicytowano w Posnanii z okazji 26. finału WOŚP.

Publikujemy oświadczenie Dyrekcji Galerii Północnej dotyczące przyczyn pożaru na dachu obiektu i utrzymania dotychczasowej daty otwarcia galerii.

Szanowni Państwo,

we współpracy z odpowiednimi służbami zakończyliśmy prace wyjaśniające przyczyny niegroźnego pożaru dachu Galerii Północnej oraz szacowanie strat spowodowanych tym wydarzeniem. Pożar powstał w trakcie prac nad izolacją dachu, doszło do zapalenia niewielkiego fragmentu poszycia. Pożar został ugaszony szybko i sprawnie, nie stanowiąc zagrożenia dla życia i zdrowia osób przebywających na terenie budowy oraz w sąsiedztwie Galerii Północnej.

Straty powstałe w wyniku wydarzenia są marginalne i z całą pewnością w żaden sposób nie wpłyną na termin otwarcia Galerii Północnej, planowany na III kwartał br. Obecnie trwają już prace porządkowe na miejscu zdarzenia.

Jednocześnie w imieniu generalnego wykonawcy inwestycji, firmy Unibep SA, pragniemy poinformować, że w momencie zdarzenia na terenie obiektu przebywało około 100 osób – przede wszystkim pracownicy nadzoru ze strony firmy Unibep SA, ochrona oraz pracownicy firm podwykonawczych, wykonujących prace w obrębie dachu i w innych częściach galerii. Jest to jedynie niewielka część pracowników realizujących prace na terenie inwestycji, w dni powszednie przy budowie Galerii Północnej pracuje ponad 1000 osób. Pracownicy zostali szybko i sprawnie ewakuowani z miejsca zdarzenia, ich życie ani zdrowie nie znalazło się w niebezpieczeństwie. Obecność pracowników na terenie inwestycji wynikała bezpośrednio z decyzji podwykonawcy i podyktowana była sprzyjającą pogodą, będącą uwarunkowaniem koniecznym do realizacji prac w obrębie dachu.

Dyrekcja Galerii Północnej