12.02.2018

Dwustrefowe biuro Samsung

ZOBACZ WIĘCEJ

Inwestycje

Ostatni pierwiastek Alchemii już z wiechą

4 lutego zawisła wiecha na czwartym etapie kompleksu Alchemia w Gdańsku, budynku Neon.

Budynek Graffit sprzedany

Hines oraz Zeus Capital Management finalizują pierwszą transakcję zakupu biurowca w Warszawie w 2019 roku.

Doskonały wynik Kazimierz Office Center w certyfikacji BREEAM In-use

Biurowiec Kazimierz Office Center w Krakowie utrzymał dotychczasowy poziom „Excellent” w kategoriach „Asset Performance” oraz „Building Management” w ramach certyfikatu BREEAM In-Use.

Trendy w projektowaniu posadzek żywicznych w butikach topowych marek

Sezon wyprzedaży w pełni. Podczas polowania na okazje warto przyjrzeć się posadzkom w butikach i showroomach marek, które wyznaczają trendy w projektowaniu sklepowych wnętrz.

W holenderskim Schiphol swoją premierę miało niedawno nowe biuro Samsung. Ta lokalizacja bardzo szybko stała się najbardziej lubianą siedzibą firmy na świecie. W ciągu 26 tygodni zbudowano tu powierzchnię równą 8100 mkw, mieszczącą dziś zespół 350 pracowników.

Za projekt wnętrz odpowiadała firmaTétris. Zakres prac obejmowało zaprojektowanie oraz pełne wykończenie wnętrz budynku: od recepcji, przez pomieszczenia kuchenne, sale konferencyjne, siłownię aż po strefę testowania produktów. Tétris odnowił też cały budynek w zakresie okablowania, sufitów, toalet i korytarzy, które zostały wybudowane dla właściciela nieruchomości Schiphol. Ta realizacja jest więc ciekawym przykładem łączenia renowacji budynku z jednoczesną aranżacją wnętrz biurowych.

Największym wyzwaniem było takie zaplanowanie przestrzeni, które stymulować będzie współpracę między różnymi departamentami. Zaprojektowano strefy tzw. „wysokiego” i „niskiego” ruchu. Strefy wysokiego ruchu są usytuowane pośrodku każdego piętra, znajduje się tutaj zaplecze biurowe i kuchenne, a także sale do spotkań. Ponadto, strefy wysokiego ruchu znajdują się na parterze oraz na pierwszym piętrze, tak gdzie zlokalizowane są pokoje konferencyjne oraz restauracja. W tych przestrzeniach widoczna jest duża aktywność. Natomiast strefy niskiego ruchu znajdują się w tylnych częściach budynku, mniej urozmaiconych pod względem funkcjonalności. Dzięki temu jest tu ciszej i pracownicy mogą się lepiej skoncentrować.

Tétris podzielił budowę biura Samsunga na dwa etapy. Pierwsza faza objęła zaprojektowanie i zbudowanie poszczególnych pięter. Równolegle miały miejsce prace projektowe w zakresie aranżacji aneksu, w którym zlokalizowane są restauracja i centrum konferencyjne. Po zakończeniu prac wykończeniowych na poszczególnych kondygnacjach, rozpoczęto budowę kuchni ze strefą relaksu oraz pomieszczeń do spotkań.

Centrum konferencyjne na pierwszym piętrze jest bardzo zróżnicowaną przestrzenią. Część reprezentacyjną stanowi szerokie pomieszczenie na 50 osób, gdzie każdy uczestnik spotkania ma do dyspozycji własny ekran, aby śledzić prezentacje. Strefa spotkań składa się z 13 pokoi konferencyjnych oraz dużej liczby schowków, gdzie goście międzynarodowi mogą przechowywać swoje bagaże. Znajdują się tu też stanowiska do krótkich rozmów konsultacyjnych.

Część reprezentacyjna jest bezpośrednio połączone z restauracją, która znajduje się poniżej, naprzeciw głównych schodów. Restauracja prowadzi własną kuchnię oraz bar kawowy i sałatkowy. Każdego dnia barista przygotowuje tu pyszne kawy, w wersji macchiato lub espresso, dla pracowników i gości firmy. Jest to zarazem strefa relaksu, która zapewnia dużo elastycznych miejsc do prowadzenia rozmów, a także pomieszczenia, gdzie można testować urządzenia Samsunga. Pracownicy organizują tu chętnie grupowe spotkania lub eventy. Jednym z głównych życzeń inwestora było stworzenie na tej powierzchni wielofunkcyjnej przestrzeni rekreacyjno-kulinarnej. Restauracja szybko stała się miejscem, gdzie pracownicy chętnie nadrabiają zaległości towarzyskie z kolegami z firmy, a także nieformalnie spotykają się z klientami.